CAD-CAM: viitorul în medicina dentară!

Denumirea acestei tehnologii poate fi asociată restaurărilor protetice obținute prin tehnologie de frezare. Numele sistemului este alcătuit din inițialele cuvintelor ce denumesc procesele realizate de acesta: CAD (computer aided design) înseamnă modelarea cu ajutorul computerului și CAM (computer aided manufacturing) indică manufacturare cu ajutorul computerului.

Prin intermediul acestei tehnologii digitale, aparatul realizează un design personalizat fiecărui caz clinic în parte. Este ideal în fabricarea restaurărilor de tipul: inlay, onlay, overlay,coroane de acoperire, fațete ceramice, punți dentare, aparate ortodontice dar și ghiduri chirurgicale.

 

Părțile componenete ale sistemului CAD/CAM

Sistemele sunt alcatuite din 3 părți componente:

1. Scanner: transformă imaginile preluate din cavitatea bucală în date ce urmează a fi procesate de computer;

2. Soft specializat: procesează datele preluate din cavitatea orală și ajută la conceperea restaurărilor; utilizatorul are libertatea de a prelucra datele conform câmpului protetic;

3. Unitate de producție (de frezare): transformă datele procesate în produs finit ; se realizează frezarea unui bloc de material prin utilizarea a 3 – 5 axe de frezare;  frezarea poate fi efectuată prin proces umed sau uscat;

Avantajele folosirii tehnologiei CAD/CAM in efectuarea lucrarilor dentare

  1. Precizia foarte mare datorata frezelor si unitatii de frezare face practic imposibil esecul in cazul unei astfel de lucrari.
  2. Timpul redus de executie a lucrarii. Teoretic totul se poate face cu o singura vizita la cabinetul stomatologic, fara a fi nevoie de lucrari provizorii sau alte proceduri necesare in cazul restaurarilor clasice.
  3. Control mult mai precis asupra aspectului final al lucrarii. Se poate vedea intai pe calculator intr-un proces de simulare, dupa care se poate trece direct la executia lucrarii proteice.
  4. Calitatea materialelor utilizate si faptul ca acestea sunt din blocuri solide, facand astfel ca rezistenta si aspectul dintilor sa fie deosebite.