Tratamentul endodontic
Stomatologia a evoluat atat de mult in ultimii ani, incat aproape ca nu mai exista termen de comparatie intre procedurile actuale si cele de acum 10 sau 20 de ani, atat din perspectiva actului medical in sine, dar mai ales in ceea ce priveste confortul pe care putem acum sa-l oferim pacientilor. Pe langa acestea exista o crestere importanta a sigurantei si predictibilitatii tratamentelor, management optim al duratei tratamentelor si o abordare minim invaziva.
Exista cazuri in care distructia dintelui produsa de carie este foarte mare si este necesara reconstructia peretilor absenti inainte de a incepe tratamentul. In situatiile in care distructia este subgingivala cu o burjonare a gingiei la nivelul acesteia, pentru o reconstructie in conditii de izolare corespunzatoare este necesara decuparea gingiei sau gingivectomia pe care in anul 2020 o putem realiza minim invaziv cu ajutorul laserului.
Sistem rotativ cu apexlocator
In anul 2020 prelucrarea macanica a canalelor radiculare este indicat si recomandat a se realiza cu ajutorul sistemelor rotative. Nu vom contesta eficienta acelor manuale in ceea ce priveste permeabilizarea canalelor, dar pentru largirea acestora sistemele rotative sunt net superioare. Prin utilizarea lor conferim canalelor o forma de palnie astfel incat si eficienta solutiile de irigare creste avand o suprafata mai mare de actiune si de asemenea indepartam mare parte din bacteriile cantonate in grosimea canalelor.
Cabinetul Hleihildent este dotat cu sistem rotativ cu apexlocator de ultima generatie, care este folosit la fiecare tratament endodontic.
Pentru o indepartare corespunzatoare a detritusurilor organice si anorganice prezente la nivelul sistemului endodontic este importanta secventa de solutii pe care le utilizam. Simplul lavaj cu apa oxigenata- cea mai frecvent utilizata solutie in trecut este demult timp depasit. Actual pentru indepartarea substratului organic se utilizeaza hipocloritul de sodiu cu o concentratie cuprinsa intre 2-5,25%, iar pentru cel anorganic se utilizeaza acidul etilendiaminotetraacetic sau mai scurt EDTA cu o concentratie de 17%.
Injectare gutta percha la cald
Actual obturatia de canal se realizeza cu ajutorul conurilor de gutaperca calibrate, specifice pentru fiecare sistem rotativ, iar tehnica cea mai frecvent utilizata este cea de condesare verticala la cald. In mare procedura se realizeaza astfel: intr-o prima etapa cu ajutorul unei anse ce se incalzeste automat la 200º se sectioneaza conul de gutaperca pozitionat la nivelul canalului radicular, iar spatial gol rezultat in urma condensarii se umple prin injectare cu gutaperca calda. Rezultatul obtinut este reprezentat de o obturatie de canal mult mai compacta si densa.
Cu ajutorul tehnologiei disponibile, la ora actuala tratamentele endodontice sunt mult mai sigure si predictibile, iar confortul pacientului asigurat intr-un procent mult mai ridicat.
Nu uitați să ne urmăriți pentru mai mule sfaturi pe pagina noastră de Facebook!