Ghid pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor gingivale la adulți – în acest ghid, vom explora în detaliu aceste aspecte, oferind informații utile și sfaturi practice pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor gingivale la adulți.

Afecțiunile gingivale, cum ar fi gingivita și parodontita, reprezintă probleme comune ale sănătății orale care pot afecta adulții de toate vârstele. Este esențial să înțelegem cauzele, simptomele și tratamentele disponibile pentru aceste afecțiuni, precum și măsurile de prevenire pe care le putem lua pentru a ne menține gingiile sănătoase.

Cauzele afecțiunilor gingivale la adulți

Afecțiunile gingivale pot fi cauzate de mai mulți factori, iar înțelegerea acestora este crucială pentru prevenirea și tratarea acestor probleme.

Printre cauzele comune ale afecțiunilor gingivale la adulți se numără:

 1. Placa dentară: Acumularea de placa dentară pe suprafața dinților și a gingiilor poate irita țesuturile gingivale și poate duce la inflamație și sângerare.
 2. Tabacul: Fumatul și utilizarea altor produse din tutun pot agrava afecțiunile gingivale și pot afecta vindecarea acestora.
 3. Hormonii: Schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii, în timpul ciclului menstrual, chiar și în timpul menopauzei pot crește susceptibilitatea gingiilor la inflamații.
 4. Diabetul: Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni gingivale din cauza dificultăților în controlul nivelului de zahăr din sânge.
 5. Alimentația necorespunzătoare: O dietă bogată în zaharuri, alimente moi, gumoase și carbohidrați pot favoriza acumularea de placa dentară și poate crește riscul de afecțiuni gingivale.

Simptomele afecțiunilor gingivale

Este important să fim atenți la semnele și simptomele afecțiunilor gingivale pentru a le identifica și trata în stadii incipiente.

Printre simptomele comune ale afecțiunilor gingivale se numără:

 • Gingii roșii, umflate și sensibile
 • Sângerare gingivală la periajul dentar sau la folosirea aței dentare
 • Retracția gingivală, care poate duce la expunerea rădăcinilor dentare
 • Respirație urât mirositoare persistentă
 • Mobilitate crescută a dinților
 • Durere la masticație și sensibilitate la alimentele reci sau calde

Prevenirea afecțiunilor gingivale

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea, iar adoptarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală poate ajuta la menținerea sănătății gingiilor.

Iată câteva măsuri de prevenire recomandate:

 1. Periajul dentar regulat: Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți fluorurată ajută la îndepărtarea plăcii dentare și previne inflamația gingiilor.
 2. Utilizarea aței dentare: Folosirea aței dentare zilnic este esențială pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii acumulate intre dinți de la nivelul papilelor interdentare .
 3. Clătirea cu apă de gură antiseptică: Clătirea cu apă de gură antiseptică poate ajuta la reducerea bacteriilor din gură și la prevenirea inflamațiilor gingivale.
 4. Vizite regulate la dentist: Vizitele de rutină la dentist pentru controale și curățări profesionale sunt esențiale pentru detectarea și tratarea afecțiunilor gingivale în stadii incipiente.

Tratarea afecțiunilor gingivale

În cazul în care afecțiunile gingivale se dezvoltă, este important să caute tratament adecvat de la un dentist.

Tratamentul pentru afecțiunile gingivale poate include:

 • Detartrajul dentar profesional pentru îndepărtarea plăcii și a tartrului dentar.
 • Tehnici de igienă orală îmbunătățite și adaptate nevoii pacientului pentru a controla acumularea de placa dentară.
 • Tratamente antimicrobiene, cum ar fi clătirea cu soluții antiseptice.
 • Îndepărtarea chirurgicală a plăcii bacteriene și a țesutului gingival infectat în cazurile severe.

Clinica Stomatologica HleihilDent : Partenerul tău pentru sănătatea gingiilor

La Clinica Stomatologică HleihilDent din Alba Iulia, suntem dedicați să oferim îngrijire stomatologică de cea mai înaltă calitate pentru pacienții noștri.

Echipa noastră de profesioniști experimentați vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta să preveniți și să tratați afecțiunile gingivale într-un mediu confortabil și prietenos.

Cu un orar flexibil care se adaptează nevoilor dumneavoastră, inclusiv programări disponibile de luni până vineri între orele 08:00 și 19:00 și sâmbătă între orele 08:00 și 12:00, suntem aici pentru a vă oferi servicii stomatologice de încredere.

Pentru a programa o consultație sau pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 0757 432 582 sau prin e-mail la adresa drhleihil@gmail.com.

Prevenirea și tratarea afecțiunilor gingivale sunt aspecte esențiale ale îngrijirii stomatologice preventive.

Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală și prin colaborarea cu profesioniștii din domeniul stomatologiei, puteți menține gingiile sănătoase și puteți preveni complicațiile asociate afecțiunilor gingivale.

Nu uitați să programați vizite regulate la dentist și să urmați recomandările acestuia pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună îngrijire stomatologică posibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *